Překlady do angličtiny od překladatele
Překlady od překladatelePřeklady knihCeny překladůReference překladateleBlog

Recenze a úvahy o všem - strana 3


Protože věřím, že podmínkou každého kvalitního vztahu - a základem důvěry - je dobře se poznat, obsahuje má prezentace také nepracovní sekce a pasáže, anglické citáty (i latinské nebo třeba klingonské), obrázky a smajlíky, jejichž smyslem je návštěvníky stránek (i autora) během rušného pracovního dne nad překlady do angličtiny trochu pobavit.
V šuplíku mám další články... ;-)




betlehStručný popis klingonské výslovnosti
Úvod ke klingonské výslovnosti navazuje na článek o trnité cestě k vydanému česko-klingonskému slovníku a předchází článku s výběrem klingonských citátů. Osvojíte si základy hrdelní výslovnosti, abyste mohli okouzlovat na večírcích třeba přednesem Hamleta klingonsky. :-)




Omnia vincit amorLatinské citáty
Chcete několik moudrých rad do života v moderní společnosti? Přečtěte si následující věty vytrhané z kontextu ze staré učebnice latiny pro střední školy. Neboť staří Římané už všechno potřebné věděli. Lidé se nezměnili, proto jejich postřehy zůstávají v platnosti.



KnihaKlingonská přísloví
Klingonštinu by se vlastně měli povinně učit vrcholoví manažeři a profesionální vojáci, neboť podstatnou část její slovní zásoby tvoří vojenská terminologie. Vlastně se jedná o velmi optimistický světonázor, neboť klingonská kultura ctí statečnost v boji.





Vše je třeba stavět jako pyramidu...- Vzpomínka na paní profesorku z kursu latiny
Každý si občas vzpomene na ty, kteří jej hodně naučili. Paní profesorce jsem plánoval napsat děkovný dopis v latině, jak ale čas běžel, realizace nápadu byla odkládána a odsouvána pod tlakem "důležitějších" věcí... Proto alespoň tato stručná retrospekce.





DalmatinRecenze muzikálu Bílý dalmatin
Recenze muzikálu, který jsem s dětmi navštívil.




TachoRecenze filmu Tacho
Tento film vzbudil tolik vášní a polemik, že se také přidám... :-) Tacho v žádném případě nenechá diváka chladným. Co byste dělali, kdybyste se dozvěděli, že Vám zbývá možná několik měsíců života?




Na překládané knihy, muzikály, filmové scénáře a divadelní hry také píši recenze na blogu, abych je na internetu podpořil a zvyšoval o nich povědomí. Několik příkladů z minulých let najdete níže - po kliknutí na jednotlivé obálky se zobrazí podrobnější informace o daném překladatelském projektu:

Martyrium - životopisný román o Cyrilovi Musilovi Sci-fi román Symbolion Lídři jedí poslední od Simona Sinka Prodávat je lidské od Daniela Pinka Život člověka Film Tacho o zákulisí závodů aut Klingonský slovník
2021 2019 2015 2013 2011 2010 2008



1 - 2 - 3