Špaldové řezy s rebarborou


Vyrostla Vám na zahradě rebarbora? Skvělé! Udělejte koláč, který každému zachutná! Trochu sice po rebarboře "trnou" zuby, ale kdo by takovou drobnost u dobroty řešil... :-)

Skvělý rebarborový koláč

Suroviny

Jeden až dva stonky rebarbory - očistíme, oloupeme a nakrájíme na drobno
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek špaldové mouky
3/4 hrnku třtinového cukru
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
250g tvarohu
1 kelímek zakysané smetany

Drobenka:

5 lžic hrubé mouky
4 lžíce tmavého tř. cukru
2 lžíce másla
- prsty hněteme v míse, až se mouka, cukr a máslo spojí do drobečků

Postup přípravy

1. Smícháme celá vejce s cukrem, smícháme mouku s kypřícím práškem a postupně přidáme ostatní suroviny, případně trochu mléka  a vymícháme v tekuté těsto.
2. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe kousky rebarbory a posypeme drobenkou.
3. Pečeme v troubě na 160°C cca 30-45 minut.

Servírování

Na snídani, ke kávě, po večeři... Na dezertním talíři, těsně před konzumací můžeme přidat šlehačku.

Dobrou chuť! :-)


Časem představím další chutná (ač možná ne vždy zdravá) jídla, která zvládnu uvařit i já. :-) Jak už napovídá název této gastronomické domény ("bona" znamená dobrý, "lingua" znamená jazyk v ústech, případně řeč), cílem je představit to nejlepší z kouzelného světa gastronomie. Kulinářské poklady. Ověřené a vyzkoušené na vlastní chuťové buňky.

Svět gastronomie mě vždy fascinoval. Z jednotlivých syrových ingrediencí, jako kouzlem, vzniká něco úžasného... Překlady jídelních lístků mě proto baví snad úplně nejvíc. Velkou radostí byly i překlady pro Muzeum gastronomie v Praze - to se při práci sliny jen sbíhaly... :-) Už roky prohlašuji, že si jednou otevřu si vlastní hospodu a budu ve svém a mezi svými. :-) Zatím mám ale stále práce nad hlavu a má kariéra kuchaře se opětovně odkládá na neurčito.  Co nadělám. Realizuji se tedy alespoň v této sekci, kde najdete ty nejmňamkovnější recepty. :-)

Mým záměrem je vytvořit digitální místo, kam budu moci sám s jistotou kdykoli sáhnout a ověřit si postup přípravy daného pokrmu. Je to taková moje soukromá kuchařka, zpřístupněná online i pro vás. Recepty budu postupně doplňovat. Koneckonců, kdo ještě nenapsal vlastní kuchařku, jako by dnes ani nebyl... ;-)


Zpět